
 

 

Notice on Request for Clarification to URCA’s Request for Proposals regarding Competition 
Guidelines in the Electronic and Energy Sector (URCA 02/03) 

On 24th Match 2023, the Utilities Regulation and Competition Authority (“URCA”) received a request 
for clarification in relation to its Request for Proposal (“RFP”) tender exercise regarding Consultancy 
Services to the Competition Guidelines in the Electronic Communications and Energy Sector (URCA 
02/2023). 

URCA provides below a summary of the questions received and URCA’s response in relation thereto 
for the befit of all bidders: 

No. Question and/or Comment URCA’s Response 
1.  URCA was asked to confirm whether in 

URCA’s view, the goal of the project 
proposed in the RFP is achievable and/or 
desirable by amending the existing 
guidelines as opposed to having separate 
guidelines for the Electronic 
Communications Sector (ECS) and the 
Energy Sector (ES). 
 

Bidders are at liberty to propose what is in 
their viewpoint the most desirable manner of 
achieving the goals of the proposed project.  
Notwithstanding, URCA does consider that 
the goals of the project are in fact achievable 
by amending the existing guidelines. 
 

2.  URCA was asked to amend the 
requirement under section 2.5 of the RFP 
relating to ‘submission of the proposal’ to 
permit electronic submissions only. 

URCA’s internal procurement policy 
mandates that bids are submitted in hard 
copy in unmarked envelopes as noted in the 
RFP.  URCA is accordingly unable to amend 
this requirement in the RFP. 
 

3.  URCA was asked to confirm the meaning 
of ‘Draft Consultation Document’ and 
‘Final Document’ as referenced in sections 
4.3.1 and 4.3.4 of the RFP respectively. 

URCA confirms that the ‘Draft Consultation 
Document’ refers to the draft Competition 
Guidelines in addition to a short consultation 
cover note. 
 
URCA also confirms that the Final Document 
refers to the Statement of Results document 
and the finalised Competition Guidelines.  A 
short cover note would also be expected to 
accompany the finalised document. 
 

4.  URCA was asked to clarify whether the use 
of the term ‘stakeholders’ as used in 
section 4.3.3. ‘Presentation on 
Consultation’ referred to external 
stakeholders (licensees, consumers etc.) 
or internal stakeholders (URCA staff, 
board etc.). 
 
 

The presentation referred to in 4.3.3 refers to 
external stakeholders. This presentation in 
URCA’s view would form a part of the 
consultation process so as to encourage 
comments and feedback to the consultation 
document once issued. 
 



5.  URCA was asked to amend the 
requirement in section 4.3.6 ‘Document 
Submission’ which covers the submission 
of documents in section 4.3 to delete the 
requirement for the submission of hard 
copies of documents. 
 

URCA is not opposed to the deletion of the 
requirement for the submission of electronic 
copies only of the documents noted in 
section 4.3 of the RFP.  URCA accordingly 
confirms this request. 

6.  URCA was asked to confirm whether it 
would be in line with URCA’s expectations 
that in relation to section 4.2 ‘Team 
Composition’, there would be included an 
expert on economic 
regulations/competition economics and 
law within their proposal.   
 
URCA was also asked to confirm whether 
their experts would have access to the 
legal experts in URCA to discuss matters 
related to national law and the legal 
framework governing the ES and the ECS. 

URCA confirms that section 4.2 ‘Team 
Composition’ permits bidders to build their 
proposed team outside of the three-member 
example provided in the RFP.  The RFP itself 
confirms that consultants may propose more 
or less than the team outlined in the RFP.  In 
this regard, bidders are liberty to propose 
and justify what is in their view, the most 
appropriate team composition for the 
proposed project. 
 
URCA also confirms that its internal experts 
(legal, technical and economics) will be 
available to provide where appropriate 
assistance to the successful team. 
 

7.  URCA was asked to confirm whether it 
would be sufficient to only quote the total 
cost of the project in ‘Part I- Summary 
Costs’ in USD. 
 

URCA confirms that international firms are at 
liberty to quote their proposed costing in 
their local currency only. 

8.  URCA was asked to confirm whether in 
Form D ‘Consultant Information Form’ 
question 8, bidders that have an existing 
relationship with URCA are still required 
to provide certified copies of documents 
defining their legal status. 
 

URCA’s internal procurement procedures 
require the provision of this documentation 
and information.  In fairness to all potential 
bidders, this requirement cannot be waived. 

 

DATED the 13th day of April A.D., 2023 

Utilities Regulation and Competition Authority 


